

Advanced Wine Assessment Course

DAY ONE

Time	Duration	Agenda	Location
08:00 - 08:15	15 mins	Registration	Boardroom
08:15 - 08:45	30 mins	Welcome and Introduction (Part 1)	Boardroom
08:45 - 08:55	10 mins	Introduction to the course – how it all works (Part 2)	Seminar room
08:55 – 10:25	90 mins	Class 1: Flavours, taints and faults	Seminar room
10:25 - 10:50	25 mins	Morning tea Includes judge's comments on how to approach Chardonnay and Shiraz wines	Boardroom
10:50 - 12:00 12:00 - 13:00	70 mins 60 mins	Class 2: Chardonnay and Shiraz palate alignment* Tasting of 20 wines Discussion	Seminar room
13.00 - 13:45	45 mins	Lunch Includes judge's comments on how to approach Riesling wines	Boardroom
13:45 - 14:55 14:55 - 15:55	70 mins 60 mins	Class 3: Riesling and Chardonnay wines, open class Tasting of 20 wines Discussion	Seminar room
15:55 – 16:20	25 mins	Afternoon tea Includes judge's comments on how to approach Cabernet wines	Boardroom
		Class 4: Shiraz and Cabernet wines, open class	
16:20 - 17:30	70 mins	Tasting of 20 wines	Seminar room
17:30 - 18:30	60 mins	Discussion	
19.00		Dinner 19:00 for 19:30	



Advanced Wine Assessment Course

DAY TWO

Time	Duration	Agenda	Location
8:00 - 8:15	15mins	Introduction to today's guest judges Includes judge's comments on how to approach Sparkling wines	Boardroom
		Class 5: Sparkling wines, open class*	
8:15 - 9:25	70mins	Tasting 24 wines	Seminar room
9:25 - 10:35	70mins	Discussion	
10:35 - 11:00	25mins	Morning Tea Includes Judges comments on how to approach Pinot Noir and Merlot	Boardroom
		Class 6: Pinot Noir and Merlot, open class	6
11:00 – 12:00	60mins	Tasting 20 wines	Seminar room
12:00 - 13:00	60mins	Discussion	
13:00 - 13:45	45mins	Lunch Includes Judges comments on how to approach Sauvignon Blanc and Semillon	Boardroom
		Class 7: Sauvignon Blanc and Sauvignon Blanc blends (10 wines) and Semillon (10 wines), open class	
13:45 -14:45	60mins	Tasting 20 wines	Seminar room
14:45 - 15:45	60mins	Discussion	
15:45 – 16:10	25mins	Afternoon Tea Includes an introduction to red wine panel tasting	Boardroom
		Class 8: Mixed red varietals, open class (Panel tasting)	
16:10 – 16:55	45mins	Tasting 15 wines	Seminar room
16:55 – 18:10	75mins	Panel discussions (3 individual panels)	Various



Advanced Wine Assessment Course

DAY THREE

Time	Duration	Agenda	Location
		Introduction to today's guest judges	
8:00 - 8:15	15mins	Includes judge's comments on how to approach Shiraz, Cabernet and	Boardroom
		blends	
		Class 9: Shiraz and Shiraz blends (10 wines) and Cabernet and	
		Cabernet blends (10 wines), open class	Seminar room
8:15 – 9:15	60mins	Tasting 20 wines	Seminar room
9:15 – 10:15	60mins	Discussion	
		Morning tea	
10:15 - 10:40	25mins	Includes judge's comment on how to approach Pinot Gris/Grigio and	Boardroom
		mixed varietals	
		Class 10: Pinot Gris/Grigio (10 wines) and other white varietals and	
		blends (10 wines) open class	Seminar room
10:40 - 11:40	60mins	Tasting 20 wines	Seminal room
11:40 - 12:40	60mins	Discussion	
12:40 - 13:25	45mins	Lunch	Boardroom
12:40 - 13:25		Includes an introduction to Pinot Noir and Grenache and blends	Dodruroom
		Class 11: 2016 Pinot Noir (10 wines) and Grenache and Grenache	
		blends open class (10 wines)	
13:25 - 14:25	60mins	Tasting 20 Wines	Seminar room
14:25 - 15:25	60mins	Group discussion	Seminar room
15:25 – 15:50	25mins	Afternoon tea	Boardroom
		Class 12: Mixed white varietals, open class (Panel tasting)	
15:50 - 16:30	40mins	Tasting 15 wines	Seminar room
16:30 - 17:30	60mins	Panel discussions (3 individual panels)	Various
17:30 - 18:00	30mins	Tour of AWRI building	AWRI



Advanced Wine Assessment Course

DAY FOUR

Time	Duration	Agenda	Location
8:00 – 8:15	15mins	Introduction to today's guest judges Includes their comments on how to approach mixed white wines	Boardroom
		Class 13: Mixed white varietals and blends, open class	
8:15 - 9:30	75mins	Tasting 30 wines	Seminar room
9:30 - 10:45	75mins	Discussion	
10:45 - 11:10	25mins	Morning tea Includes their comments on how to approach mixed red wines	Boardroom
		Class 14: Mixed red varietals and blends, open class	
11:10 - 12:25	75mins	Tasting 30 wines	Seminar room
12:25 - 13:40	75mins	Discussion	
13.40 - 14.25	45mins	Lunch Includes their comments on how to approach sweet white wines	
		Class 15: Sweet whites, open class*	Seminar room
14:25 – 15:00	35mins	Tasting 14 wines	
15:00 – 15:35	35mins	Discussion	
15:35 - 16:00	25mins	Afternoon Tea	Boardroom
		Trophy tasting, any vintage, various styles* (All Gold or Trophy Winners of a recent wine show)	
16:00 - 16:30	30mins	Tasting 6 wines	Seminar room
16:30 – 16:35	10mins	Palate performance & statistical evaluation	Boardroom
16:35 – 17:35	60mins	Certificate presentation and course closure Includes drinks and return of feedback forms	Boardroom