# Event Program

## Pinot Noir Symposium

### Thursday, 4 July 2019

Marnong Estate, 2335 Mickleham Road, Mickleham VIC 3064

9:15-9:45 30 mins **Arrival and registration** (tea, coffee and morning tea available)

Session 1 – Growing smart F	Pinot Noir
-----------------------------	------------

9:45-9:55	10 mins	Welcome and setting the scene Dr Mark Krstic (AWRI)
9:55-10:25	30 mins	Overview of Australian Pinot Noir sales performance Peter Bailey (Wine Australia)
10:25-10:50	25 mins	Insights into the performance of Pinot Noir clones – own rooted and when grafted to rootstocks Nick Dry (Yalumba Nursery)
10:50-11:15	25 mins	The challenge of finding the right sites in a changing climate Dr Dave Jordan (Vine to Wine to Market Ltd)
11:15-11:40	25 mins	Managing vine balance and optimising yield Brett McClen (Brown's Family Wine Group)
11:40-12:05	25 mins	Pinot Noir provenance Dr Fiona Kerslake/Dr Rocco Longo (UTAS)
12:05-12:15	10 mins	General discussion and questions
12:15-13:00	45 mins	Lunch

#### **Session 2 - Making sexy Pinot Noir**

13:00-13:20	20 mins	<b>The tannin story – how do we get near Burgundy?</b> Dr Bob Dambergs (AWRI)
13:20-13:50	30 mins	<b>Trends in modern Australian Pinot Noir winemaking</b> Mark O'Callaghan (Wine Network Consulting)
13:50-14:10	20 mins	Insights into Pinot winemaking at Hoddles Creek Franco D'Anna (Hoddles Creek)
14:10-14:40	20 mins	Insights into Pinot winemaking at Montalto Simon Black (Montalto)
14:40-15:00	20 mins	Insights into Pinot winemaking at Stargazer Samantha Connew (Stargazer)
15:00-15:10	10 mins	General discussion and questions All
15:10-15:50	40 mins	Afternoon Tea

#### **Session 3 - Pinot Masterclass tasting**

15:50-17:20	90 mins	Pinot masterclass tasting and general discussion Panel - Mark O'Callaghan (Chair), Franco D'Anna, Simon Black and Samantha Connew
17:20-17:30	10 mins	Summary of the day Dr Mark Krstic (AWRI)

#### **Booking essential**

Cost: \$175.00 incl. GST (includes morning tea, afternoon tea with real coffee, lunch and masterclass tasting)

Wine Australia for Australian Wine

For more information, please contact: AWRI Events, <u>events@awri.com.au</u>

or

mark.krstic@awri.com.au or 0437 325 438





